Tips voor je eerste rijles

 In Rijlessen

Het is zover! Je hebt je eerste rijles en dat voelt vaak toch best wel spannend. In deze blog geven we je een aantal handige en belangrijke tips en lees je hoe een eerste rijles verloopt.

Als eerste even wat praktische tips:

  • Trek de juiste schoenen aan (slippers of schoenen met een hak zijn niet handig tijdens het rijden).
  • Neem je legitimatie mee.
  • Eet van tevoren een goede, gezonde maaltijd, dan kun je je beter concentreren.
  • Wees niet bang om fouten te maken. Je bent iets nieuws aan het leren en juist van foutjes kun je leren! Naarmate je vaker lest zullen de foutjes ook steeds minder worden.
  • Iedereen ervaart van tevoren wel spanning, dit wordt na een aantal minuten vanzelf minder.
  • Luister goed naar de instructeur en volg de aanwijzingen op.
  • Heb je vragen of is er iets niet duidelijk? Stel je vraag of geef het dan even aan.
  • Je bent vast benieuwd naar de pedalen, dus bij deze: links = koppeling, midden = rem, rechts = gas.
  • Geniet van de rit! Hoe gaaf is het dat je gaat leren autorijden! Voor je het weet heb je je rijbewijs in the pocket en kun je overal naartoe rijden waar je maar wilt.

Hoe verloopt een eerste rijles?
Meestal wordt je thuis opgehaald. Ondanks dat je nog nooit hebt gereden mag je gelijk plaats nemen achter het stuur! Geen zorgen, het besturen van de auto bouwen we stap voor stap op. Je krijgt als eerste uitleg over de juiste zit- en stuurhouding. Daarna krijg je uitleg over de pedalen en het afstellen van de spiegels. Verder vertelt de instructeur hoe de rijlessen qua opbouw zullen verlopen.
Vaak begin je bij de eerste les met gas geven en sturen (dit kan verschillen per rijschool en als je al rijervaring hebt dan begin je uiteraard anders). Wanneer je een stukje gaat rijden zal de instructeur dus voor jou koppelen, remmen, schakelen en natuurlijk op het verkeer letten. Op een oefenterrein zul je uitleg krijgen over de stuurtechnieken en het kan zijn dat de instructeur het sturen ook even demonstreert. Vervolgens ga je oefenen op het parkeerterrein en op verschillende wegen.

Aan het einde van de les word je weer netjes thuis gebracht. Voordat je uitstapt bespreek je samen met de instructeur de rijles, vult jouw instructeur de leskaart in en wordt er een nieuwe rijles gepland. Als er sprake is van een proefles dan krijg je aan het einde ook een advies over de benodigde rijlessen.

Tot zover de tips en informatie over de eerste rijles. Heb je nog vragen of wil je graag meer weten over rijlessen? Stuur ons gerust even een bericht.

Recent Posts